Kamenictví - Kamenosochařství REKOP

Kamenictví - REKOP

František Drnovský ml.

736 763 814

František Drnovský st.

603 454 580

E-mail

info@rekop.cz

Dotazníkový formulář

Grilovací kameny

Jistě jste už někde slyšeli o grilování na rozpáleném kameni. Pokud ne, máte jedinečnou možnost se s tímto velmi oblíbeným způsobem grilování blíže seznámit. Grilovací kámen je kamenná deska umístěná nad ohništěm. Slouží na principu rozpálené plotny, na které je možné připravovat steaky, rybí filety, klobásy, slaninu, kuřecí stehna, kukuřičné klasy, zeleninu, brambory, topinky, zkrátka vše, co vás jen napadne. Grilovací kámen je vhodné umístit do kovového rámu, který nejen usnadní manipulaci, ale také podepře kámen po jeho celém obvodu.

Vzhledem k tomu, že kámen není odolný vůči nerovnoměrné tepelné roztažnosti, mohou se objevit praskliny. Tomuto jevu lze předejít, pokud budete kámen pomalu zahřívat (tzn. pomalu roztápět ohniště pod kamenem, tedy neumisťovat kámen na již rozpálené ohniště). Dalšímu faktoru, kterému byste se měli vyvarovat, je prudké ochlazení kamene (vložení kamenné desky do studené vody). Doporučujeme kamennou desku nechat dostatečně vychladnout a teprve poté ji omýt.

Výhodou tohoto způsobu grilování spočívá v tom, že maso není v přímém styku s plameny a nedochází k jeho vysoušení. Co se týká údržby, je velmi jednoduchá. Postačí Vám ostrá špachtle, kterou za tepla seškrábnete povrch kamene a otřete ubrouskem.

Díky přednostem grilovacího kamene určitě vyniknou Vaše kulinářské schopnosti.


grilovací kámen

grilovací kámen


© 2006 | webmaster: Jay-Jay | webdesign: saecco